Crash Wellington HE423 bij de Kouwenhovenselaan in Zeist

Crash Wellington HE423 bij de Kouwenhovenselaan in Zeist

In de nacht van 12 op 13 mei 1943 steeg een Vickers Wellington Mk X bommenwerper, geregistreerd als HE423 en met de roepnaam AL-O, op vanaf RAF East Moor. Dit toestel maakte deel uit van het 429 (Bison) Squadron van de Royal Canadian Air Force en had als doelwit de Duitse industriestad Duisburg. Deze aanval was onderdeel van een grootschalige geallieerde operatie, waarbij 572 vliegtuigen deelnamen. Dankzij bijna perfecte markeringen door het Pathfinder Force (PFF) werden de bommen uiterst geconcentreerd afgeworpen, wat resulteerde in grote schade aan het centrum en de havengebieden van de stad. Vier staalfabrieken van het August Thyssen-concern werden geraakt, en de geallieerde inlichtingendiensten beschouwden de missie als een groot succes.

Wellington HE423 bereikte Duisburg en voltooide zijn bombardementsopdracht, maar op de terugweg naar Engeland werd het toestel onderschept door een Duitse nachtjager. Om 02:21 uur werd de bommenwerper neergeschoten door de aas Hauptmann Hans-Dieter Frank, een ervaren piloot van de 2./Nachtjagdgeschwader 1 (NJG 1). Frank vloog een Messerschmitt Bf 110 G-4 vanaf de Duitse luchtmachtbasis Gilze-Rijen en had al meerdere overwinningen op zijn naam staan. Na getroffen te zijn door het spervuur van de nachtjager stortte Wellington HE423 neer in een weiland ten noordwesten van de Kouwenhovenselaan in Zeist. Dit zijn de weilanden tussen Zeist en Bunnik.

De vijfkoppige bemanning had geen kans om te ontsnappen en kwam om bij de crash. De slachtoffers waren:

  • Flying Officer Basil Alfred Alexander Geale (RAFVR, 131641) – piloot
  • Pilot Officer Howard Allen Tennis (RCAF, J/16322) – navigator
  • Warrant Officer Class II James Samuel Vose (RCAF, R/93441) – bommenrichter
  • Sergeant Joseph Piggott (RAFVR, 1282904) – radiotelegrafist/schutter
  • Warrant Officer Raymond Thomas Crimmins (RCAF, R/131089) – achterste boordschutter

De lichamen van de bemanningsleden werden geborgen door de Duitse Wehrmacht en begraven op de Algemene Begraafplaats in Amersfoort (Oud Leusden). Tragisch genoeg was Raymond Crimmins pas drie weken voor zijn dood getrouwd.

Hoewel de missie van de geallieerden militair succesvol was, herinnert de crash van Wellington HE423 ons aan de zware tol die deze luchtoorlog eiste, zowel van de bemanningen als van de bevolking op de grond.

Reacties

Nog geen reacties. Waarom begin je de discussie niet?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *